Elementele obligatorii din reglementarile standardelor minime pentru protectia gainilor ouatoare .

partea 1

 

Nu se aplica exploatarilor cu mai putin de 350 de gaini ouatoare sau efectivelor de inlocuire pentru gainile ouatoare ci doar pentru gainile ouatoare pentru oua de consum.Un cuib se defineste ca un spatiu separat pentru ouat , pentru o singura gaina sau un grup de gaini , adica cuib de grup. In practica se folosesc numai cuiburi de grup pentru eficienta maxima.


O zona de folosinta este o zona de minimum 30 de cm , cu o inclinare de max.14° si cu parte frontala de minimum 45 cm iar zona de cuib nu este considerata apartinand zonei de folosinta.


Se vor aplica si prevederile stabilite pentru sisiteme alternative , cele pentrusistemele de custi neimbunatatite ca si cele pentru custi imbunatatite.

Aceste prevederi se vor aplica obligatoriu la constructii noi ca si la cele care se modifica sau renoveaza.

Toate sistemele trebuie sa fie echipate astfel incat toate gainile ouatoare sa aiba 


- hranitori lineare care sa aiba un front de furajare de cel putin 10cm/pasare , sau circulare care sa asigure cel putin 4 cm/pasare .

 - Adapatori cu apa continua care asigura  cel putin 2.5 cm/pasare sau instalatii cu adapare circulara care sa asigure  min. 1 cm/pasare , iar cand sunt folosite cupe sau pipe , cel putin una pentru un grup de 10 gaini. Daca punctele de adapare sunt verticale , trebuie sa existe minimum 2 buc. Pentru fiecare pasare.

- min. un cuib pentru fiecare grup de 7 gaini. Daca se folosesc cuiburi de grup , trebuie sa existe un spatiu de 1mp din spatiul de cuib pentru max. 120 de gaini..

- stinghii adcvate , care sa asigure min. 15 cm de pasare , cu distanta dintre ele de 30 cm si cel putin 250 cmp de zona de asternut/pasare pe max 1/3 din suprafata pardoselii.

- pardoselile trebuie construite in asa fel ca sa tina seama de ghearele din fata de la fiecare picior al gainilor.


Alte cerinte pentru sistemele de productie

Sisteme in care pasarile se pot misca liber intre diferite niveluri


- nu se permit mai mult de 4 niveluri

- inaltimea intre niveluri sa fie de min 45 cm

- instalatiile de furajare si adapare sa fie uniform distribuite si sa se previna caderea dejectiilor la nivelul inferior

Sisteme in care gainile au acces in aer liber


- sa existe deschideri de min 35/45 cm pentru pasari in asa fel ca sa fie 2m pentru 1000 gaini.

- suprafetele liere sa fie asigurate cu acoperis protector impotriva intemperiilor sau animalelor de prada

- sa se asigure un spatiu de 9 gaini/mp.Cerinte suplimentare ale ANSV.  va urma...

Informatiile au fost preluate din Monitorul Oficial nr. 617 bis din iulie 2006