Diftero variola aviara - forma pulmonare , cea mai agresiva forma





Difterovariola aviară



Revin in aceasta postare cu pareri despre o forma mai rar intalnita de diftero variola aviara , forma acuta cu manifestari pulmonare , care apare in special pe vreme foarte rece ca cea din aceasta perioada si care afecteaza toate pasarile sensibile la boala care nu au fost vaccinate in ultimile 6 luni , si care poate fi mortala cca 80-100% la pasaretul sensibil, de exemplu gainile pitice sau cele super selectionate pentru frumusete sau porumbeii tineri de toamna.

Boala are si manifestari cutanate, bube pe cap si membrane pe mucoase, inflamarea sinusurilor, inapetenta.

In general, la aceasta boala in afara de forma pulmonara de iarna , mortalitatea este destul de redusa , dar  virusul va slabi accentuat pasarea si forma pulmonara devine mortala prin sufocare.

In aceasta forma debutul bolii este aproape insesizabil, pasarea nu are pofta de mancare si nici de baut apa, aceasta ducand in cca. 48 de ore la slabirea accentuata  a puterulor gainii sau a puiului iar din cauza vremii reci si a mucoaselor inflamate din abundenta apare insuficienta respiratorie , tusea si respiratia cu ciocul cascat , horcaiala iar apoi in cele mai multe cazuri moartea prin sufocare.

Care este solutia?


Pasarile bolnave sunt greu de salvat, cele care au mai fost vaccinate anterior avand sanse mari de a fi salvate cu tratament cu antibiotice cu spectru larg ca tilozina si cu administrare de vitamine pentru fortificare. Tinand cont ca faza acuta si cea mai periculoasa a bolii dureaza cca 5 zile, daca pasarea a fost ajutata sa treaca aceasta perioada, va fi salvata chiar daca la inceput va fi slabita din cauza bolii.

Atentie ! Relocarea pasarilor care au mucoasele inflamate si scurgeri de fluide pe caile respiratorii la caldura va duce invariabil la sufocarea cu acestea a pasarii. Trecerea la temperaturi mai ridicate se va face dupa trecerea celo 5 zile de atac puternic al bolii.

Vaccinarea este calea cea mai buna de prevenire si se va face la indivizii sanatosi de obicei in luna septembrie pentru a usura trecerea pasarilor la timpul de iarna. La pasarile deja atinse de boala se vor administra antimicrobiene si vitaminele, mineralele si aminoacizii necesari intaririi organismului pasarilor bolnave pentru a le usura trecerea prin boala.

Pierderile pentru aceasta forma de diftero variola pot fi intre 50 si 80%din efectiv in doar 4-5 zile.

Concluzii: Nu lasati deoparte vaccinarea bianuala anti variola si tineti in stocul farmaceutic antibiotic cu spectru larg , antimicrobiene si vitamine. Mai mult, vaccinati puii din partea a doua a anului chiar daca sunt achizitionati de la ferme sau magazine specializate pentru ca de cele mai multe ori acestia nu sunt vaccinati.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile Dvs. sunt importante. Va multumesc.