Ramele – bogăţia solului
După cum susţin specialiştii în domeniu, anual în
Republica Moldova se pierd 600 mii tone de humus, solurile cu deficit de humus
constituind circa 40% din suprafaţa
terenurilor agricole. Există riscul ca în următoarele decenii conţinutul humusului să
scadă în medie cu 10-25%,
ceea ce va afecta substanţial calităţile
fizice şi
microbiodiversitatea solurilor, cauzînd pierderi
irecuperabile în agricultură. Cu
toate că
există diverse strategii şi
planuri naţionale de soluţionare
a acestei probleme, puţini le
cunosc şi le implementează.
Motivul ar fi că nu toţi
fermierii de rînd au acces la ele sau
îşi pot permite să utilizeze
metodele şi tehnologiile descrise, acestea fiind adesea
costisitoare. Deci, ce ar putea întreprinde
agricultorii în asemenea condiţii
pentru a
menţine fertilitatea pămînturilor lor?
Unul din răspunsurile la această
întrebare este cît se poate de
simplu – cultivarea viermilor
(rîmelor). De altfel, cu cît
mai multe rîme sînt în soluri, cu atît acestea sînt mai sănătoase,
spun bătrînii de la sate.
Specialiştii în domeniu susţin că viermicultivarea este o
modalitate
eficientă de obţinere a biohumusului şi implicit de îmbunătăţire a calităţii
solurilor. Despre
metoda în cauză ne va
relata Larisa Cremeneac, colaborator al Institutului Naţional
pentru
Zootehnie şi Medicină
Veterinară.
În ce constă vermicultivarea? Ea este o metodă
biologică de prelucrare a deşeurilor
organice cu ajutorul rîmelor, bazîndu-se pe capacitatea celor din urmă
de a folosi în calitate de
hrană diverse deşeuri
organice provenite din agricultură, industria lemnului şi cea alimentară,
de la abatoare, precum şi deşeuri
menajere, transformîndu-le ulterior în
îngrăşăminte organice
foarte preţioase, cum ar fi de exemplu
biohumusul, biocompostul ş. a. Pe parcursul a 6 luni,
dintr-o tonă de deşeuri
organice se pot obţine 500-600 kg de biohumus.
Avantajele principale
ale acestei metode constau în faptul că tehnologiile propuse nu necesită
cheltuieli mari, pot fi
aplicate în orice tip de gospodării,
iar în condiţiile climaterice ale
Republicii Moldova
viermicultivarea poate fi practicată în aer liber.
Potrivit unor ecologişti, actualmente în Republica Moldova se acumulează
anual peste 30 mln.
de tone de deşeuri organice. Un rol aparte în contextul dat le revine deşeurilor
acumulate în
zona rurală, deoarece ele conţin
multe substanţe organice extrem de preţioase
pentru
agricultură. O pondere mare în
volumul acestor deşeuri o au cele animaliere. Din lipsa
de
mijloace pentru evacuarea lor, sătenii le
depozitează în ogrăzile proprii, contribuind astfel la
poluarea apelor freatice şi a solurilor cu compuşi ai azotului (nitriţi, nitraţi, nitozoamine şi
amoniac), bacterii patogene şi alte toxine. În acest sens, viermicultivarea este o soluţie,
poate
un pic neaşteptată pentru
unii, însă foarte binevenită, mai ales pentru acei ce vor să
practice
agricultura ecologică.
De la ce să începem? În calitate de
transformator al deşeurilor
organice în biohumus serveşte
rîma, Hibridul roşu de
California, care foloseşte în
procesul de nutriţie diverse genuri de
deşeuri organice ce au trecut etapele procesului
de fermentare. Durata perioadei de fermentare
depinde de tipurile dejecţiilor folosite drept
substrat nutritiv pentru rîme. Astfel, fermentarea
dejecţiilor vitelor mari cornute durează 5-7 luni, ale cailor – 5-6 luni, ale ovinelor – 3-4 luni,
ale porcinelor – 10-11 luni şi ale păsărilor – 14-16 luni. Dejecţiile iepurilor pot fi folosite în
calitate de substrat nutritiv imediat după
colectare, fiind supuse stropirii abundente, în cazul în
care conţin o cantitate sporită
de urină.
Un substrat excelent pentru rîme este cel care
conţine celuloză. În calitate de celuloză pot
servi paiele, reziduurile vegetale şi rumeguşul de lemn (cu excepţia celui obţinut din lemnul
speciilor de conifere). Aceste adaosuri sînt
amestecate cu dejecţii în proporţie de 1 la 3,
ulterior fiind supuse procesului de fermentare în
vederea reglării nivelului de aciditate activă
şi a conţinutului de azot
amoniacal. Activitatea vitală a rîmelor este asigurată de anumite
condiţii ale substratului nutritiv, principalele
dintre ele fiind temperatura, aciditatea,
umiditatea şi cantitatea azotului amoniacal.
Temperatura optimă pentru prelucrarea normala a
substratului nutritiv de către rîme
este de 20-25 grade căldură.
Devierile esenţiale de la această
temperatură influenţează negativ atît asupra funcţiilor reproductive ale rîmelor, cît şi asupra
gradului de prelucrare a deşeurilor organice. O
importanţă deosebită pentru
activitatea rîmelor
îl are nivelul de umiditate a substratului nutritiv,
care trebuie sa constituie 70-80% (adică,
atunci cînd se strînge în pumn, apa să curgă
printre degete). Scăderea acestui nivel conduce la
reducerea greutăţii corporale şi
a eficienţei de prelucrare a substratului.
La condiţiile descrise mai sus se adaugă şi menţinerea
acidităţii active, care trebuie sa
constituie 7-8 unităţi. Devierea ei cu o unitate
de la gradul optim nu provoacă schimbări
esenţiale, însă sporirea cu 5-6 unităţi şi lipsa aeraţiei cauzează micşorarea numărului
indivizilor tineri şi a greutăţii
corporale la rîmele mature. Pentru a regla nivelul
acidităţii
active a substratului nutritiv, se recomandă ca în porţiunile cu mediu acid să se adauge cretă
sau var, iar în cele bazice – sol cu aciditatea
mărita sau turbă. Cantitatea
azotului amoniacal,
după ce s-a terminat procesul de fermentare,
trebuie să oscileze între 4 şi 17 mg/kg.
Tehnologia viermicultivării nu este un proces complicat, dacă se îndeplinesc condiţiile
expuse mai sus. Procesul începe cu pregătirea substratului nutritiv care poate fi alcătuit
din
dejecţiile fermentate ale animalelor. Cele care
nu au fost supuse fermentării (cu excepţia
celor
de iepure) nu pot fi folosite. După fermentare
substratul nutritiv este supus analizelor chimice.
Dacă aceasta nu este posibil, atunci, pentru a
determina calitatea lui, se aplică aşa-numitul
test
„50 de rîme”, care constă
în următoarele: într-o
ladă se introduc 3-5 kg de substrat nutritiv, în
care se plasează 50 de rîme
mature. Dacă după 24 de ore toate
rîmele sînt vii şi
active, atunci
substratul nutritiv poate fi folosit pentru viermicultivare. În caz contrar, pregătirea lui trebuie
continuată pînă ce rîmele nu vor mai părăsi mediul de trai.
A doua etapă a tehnologiei viermicultivării este formarea lojelor şi
sectoarelor în care se
plasează substratul nutritiv. Pentru gospodăriile mari se recomandă ca
dimensiunile
sectoarelor să fie de 1 m lăţime
şi 50 m lungime, în care grosimea
substratului nutritiv trebuie
să fie de 25-35 cm (vara) şi
35-45 cm (iarna). Sectoarele se împart în
loje, fiecare dintre
acestea avînd 1 m lăţime şi 2 m lungime. Astfel, un sector este alcătuit
din 25 de loje.
Sectoarele pot fi situate la suprafaţa solului,
pe suprafeţe asfaltate puţin înclinate, sau pe
suprafeţe de pe care a fost înlăturat stratul afînat. De asemenea,
sectoarele se pot situa în
şanţuri betonate cu adîncimea de 40-50 cm, avînd aceleaşi dimensiuni. Înainte de plasarea
substratul nutritiv pe fundul sectorului se aşterne
un strat de 5 cm de paie. În gospodăriile
mici
(particulare sau de fermieri) se practică grămezile de dejecţii fermentate (gunoi
de grajd,
băligar) cu lăţimea de 1
m, iar lungimea de 2 şi mai mulţi
metri. Grosimea substratului nutritiv
nu trebuie să depăşească 50 cm. Într-o lojă
trebuie să fie plasat pînă la o tonă de substrat
nutritiv.
Alegerea locului pentru viermicultivare joacă un
rol important în procesul de prelucrare a
deşeurilor organice. El trebuie să fie situat într-o zonă
accesibilă pentru folosirea deşeurilor
organice şi să fie puţin înclinat pentru a da posibilitate
apei de a se scurge în timpul stropitului
şi a ploilor abundente. Daca testul „50 de rîme” a avut rezultate pozitive, atunci în
substratul
nutritiv se plasează rîmele.
Înainte de plasarea rîmelor,
substratul se stropeşte abundent. Plasarea rîmelor se efectuează
ziua, deoarece sub influenţa luminii ele se
ascund repede în substrat. Pe parcursul procesului
tehnologic de prelucrare a deşeurilor organice
trebuie neapărat respectate cerinţele
expuse mai
sus. Dacă într-o loja au
fost plasate 30-100 de mii de indivizi, atunci procesul de prelucrare
durează 6 luni. În acest
răstimp substratul trebuie permanent stropit. Stropirea
trebuie
efectuată dimineaţa sau
seara, cînd diferenţa de
temperaturi nu este mare. În perioada caldă a
anului (martie - octombrie), în sectoarele sau
lojele noi hrana suplimentara se adaugă regulat,
o data la 2 săptămîni, prima administrare a ei fiind efectuată
la o lună după plasarea rîmelor.
În perioada rece a anului, sectoarele, lojele sau grămezile de deşeuri organice în care se află
viermicultura se acoperă cu paie, rogojini sau pînză de sac. După
prelucrarea completă a
substratului nutritiv, este necesară amplasarea
rîmelor în loje noi. Acest proces
decurge astfel:
timp de 14 zile nu se dă hrană
suplimentară, după care de-a
lungul lojei (sectorului) se adaugă
substratul nutritiv pe centru. Rîmele se
concentrează în acest substrat
nutritiv şi se înlătură
împreună cu el, plasîndu-se în alte loje (grămezi) cu substrat nutritiv. Această operaţie se
repetă de 3-4 ori pînă cînd este înlăturată cea mai mare parte din populaţia de rîme.
Biohumusul obţinut este uscat, cernut şi ambalat în saci de polietilenă sau este administrat în
stare brută pe campuri.
Materialul a fost pregătit pe baza surselor
aflate pe adresa electronică
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Comentariile Dvs. sunt importante. Va multumesc.