Rame folosite pentru compostare



Rame folosite pentru compostare


 Una din cele mai comune  greseli ale incepatorilor in  vermicomposting este sa creada că orice tip de râme poate fi folosit pentru worm compost sau pot fi păstrate într-un compartiment interior sau cutie în general. 

 Îmi amintesc încă dezamăgirea de a descoperi (în timpul adolescenţei mele) că eu nu am putut ţine o populaţie de rame de sol  într-o găleată (pentru pescuit).

 Înainte de a deveni interesat de compostarea cu  rame , am fost un colecţionar pasionat de acvariu , mereu în căutarea unor modalităţi de a gasi hrana vie pentru peştii mei. Apoi am  auzit că oamenii au fost capabili sa păstreze ramele în casa si în mod natural am presupus ca ei au folosit creşterea aceluiaşi tip de rame ca cel pe care l-am gasit in gradina mea.
 În cele din urmă am aflat că cele mai multe dintre ramele din curtea mea au fost de tip "anecic" – adică acestea au in sol o locuinţă de tip  vizuini şi au tendinţa de a duce o existenta oarecum solitară (au nevoie de spatiul lor) si nu sunt recomandate pentru pastrarea in cutii. Ramele ideale pentru compostare pe de altă parte sunt denumite "epigeic". Acest grup tinde să trăiască în material bogat organic (nu sol), şi sunt adaptate la aglomerare şi la temperaturi mai calde. Deci tipul de rama care se preteaza mai bine la o lada de compost este tipul “epigeic”.

 De departe, cea mai comuna varietate de rama de compostare este Eisenia foetida -, de asemenea, cunoscuta ca rama roşie de balegar . Dacă sunteţi în căutarea ramei pentru a porni propria crescatorie de rame sau crearea de worm compost , acesta este rama cea mai buna pentru tine. Există si alte specii din rame pentru worm compost , dar voi vorbi despre aceste tipuri intr-un articol viitor.

 Deci, unde sa  dam de unele dintre aceste rame?

 Ei bine, există numeroase opţiuni. Este mai simplu (dar mai scump) să le cumperi pur şi simplu. Din pacate , in Romania nu exista inca comercianţi online care sa va vinda rame rosii vrac , dar puteti gasi 2 tipuri de rame rosii la magazinele de momeli vii pentru pescuit ( insa scumpe), pe care le puteti folosi. Mai puteti gasi chiar in gramezile de gunoi de grajd sau la fermierii care au inceput sa-si produca ingrasamantul de rama , cel mai bun ingrasamant biologic. 

 Dacă aveţi nevoie de unele recomandări pur şi simplu trimiteti-mi un e-mail.

 În general, ramele sunt destul de scumpe (de obicei este necesar un minim de 500 rame pentru demaraj), dar este uimitor cât de repede puteţi construi o populaţie înfloritoare incepand cu doar o jumătate de kilogram de rame.

 Ramele de compost de exemplu (E. fetida) nu apar de obicei în "natura", dar există o şansă decenta de a găsi unele la o fermă locală în cazul în care se păstrează mormane de gunoi vechi de grajd. 

 Încă îmi amintesc cand am văzut o populaţie de rame rosii prima dată. Am fost sa ajut proprietarul unei ferme de cai la lucru  si s-a întâmplat să sap într-o grămadă de gunoi de grajd, în spatele hambarului. A fost absolut ÎNCĂRCATĂ cu rame roşii! Nu mai văzusem atâtea rame într-un loc vreodată (nici nu am mai vazut de atunci). 

 Atunci când este vorba de adăugarea de rame la un sistem nou, îmi place să nu alunec prea mult pe partea de prudenţă . Eu prefer sa construiesc populaţia de rame până la nivelul ideal, mai degrabă folosind orientări standard . O recomandare larg acceptată este de a adăuga 400-500g de rame pentru fiecare m² din suprafața cutiei pe care o aveti. Deci, dacă cutia ta  este 2m X 3m (lăţime x lungime) ar trebui să fie capabila să contina 3 kg de rame .Cam asta ar fi populatia maxima care se autointretine si transforma foarte repede resturile vegetale in compost de rama.  

 Personal, pentru a construi o populatie noua  aş adăuga mai degrabă 400g de rame la un compartiment de această dimensiune şi lasa populaţia sa ajunga la un echilibru de populaţie prin ea insasi. Ramele roşii se reproduc foarte rapid în condiţii favorabile, astfel încât nu ar trebui să ia prea mult timp.

Incepatorii pot construi de la zero o lada sau cutie de compost de rame cu mult mai putine rame, dar tinand cont de asigurarea conditiilor optime pentru dezvoltarea ramelor. Crearea unei populatii optime si stabile de rame va dura mai mult, insa urmatoarele cicluri vor fi mai scurte si mai eficiente.


Va continua cu dublarea populatiei de rama.......

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile Dvs. sunt importante. Va multumesc.